Reklam

Özbey: Projemiz yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunacak

Muş Gazeteciler Cemiyeti (MGC) ile Gazeteciler Cemiyeti’nin işbirliğiyle yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Medya İçin Demokrasi/Demokrasi İçin Medya” projesi kapsamında Muş ve çevre illerdeki gazetecilere yönelik eğitim programı düzenlendi. Programda konuşan MGC Başkanı Emrullah Özbey, “Projemiz yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunacaktır” dedi. MGC ile Gazeteciler Cemiyeti tarafından Muş’ta düzenlenen ve Avrupa Birliği tarafından […]

Özbey: Projemiz yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunacak
Özbey: Projemiz yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunacak
Haber49 Editör

Muş Gazeteciler Cemiyeti (MGC) ile Gazeteciler Cemiyeti’nin işbirliğiyle yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Medya İçin Demokrasi/Demokrasi İçin Medya” projesi kapsamında Muş ve çevre illerdeki gazetecilere yönelik eğitim programı düzenlendi. Programda konuşan MGC Başkanı Emrullah Özbey, “Projemiz yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunacaktır” dedi.

MGC ile Gazeteciler Cemiyeti tarafından Muş’ta düzenlenen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Demokrasi İçin Medya/Medya İçin Demokrasi projesi kapsamında uzman akademisyenler ve deneyimli gazeteciler katılımcılara; haber yazımı, röportaj teknikleri, yerel basında kamuoyu, gazete tasarımı, habercilik türleri, internet gazeteciliği ve dijital medya, medya-toplum ilişkisi ve basının güncel sorunları alanlarında eğitim verdi.

UZMAN AKADEMİSYENLER VE DENEYİMLİ GAZETECİLER BİR ARADA

2 gün süren programda; Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamilla Aliyeva Toplum ve Medya İlişkisi, Gazeteci Bülent Toplu Geçmişten Günümüze Muş Yerel Basını, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Temiztürk Haber Yazma/Röportaj Teknikleri ve Gazete Tasarımı, MŞÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamet Günek Kültür-Sanat Haberciliği ve Yerelde Kamuoyu, Gazeteci Faruk Aktaş Basının Güncel Sorunları, MGC Başkanı Emrullah Özbey Yerel Basının Sorunları, Prof. Dr. Suat Gezgin Yeni Medya ve Alternatif Yaklaşımlar, I.P.I Ulusal Komite Başkan Yardımcısı ve Journo Editörü Emre Kızılkaya İnternet Gazeteciliği, Medya Eğitmeni Yusuf Özgür Bülbül ise Mobil Journalism (MO-JO) başlıklarıyla sunumlarını gerçekleştirdiler.

Muş Grand Otel’de düzenlenen program, MGC Başkanı Emrullah Özbey’in açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında yerel medyanın önemine değinen başkan Özbey, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi Projesi’nin katkılarıyla düzenlediğimiz “Yerel Medya Eğitimi” programımıza hepiniz hoş geldiniz.  Yerel basın, vilayet gazeteleri adıyla 1960’lardan sonra oluşmaya başlamış, Kurtuluş Savaşını aşıp günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Yerel basın yerel demokrasinin can damarıdır. Halk, kendini yönetenlerin hatalarını, başarılarını, başarısızlıklarını yerel basından doğrudan doğruya daha yakından öğrenme hakkına sahiptir. Bu hakkı yerine getirecek olan da yerel basındır. Bu projemizle, hem ilimizde hem de yöremizdeki diğer illerde görev yapan siz değerli gazetecilerin hem teorik hem de teknik konularda donanımlarınızı artırmak için bu projeyi geliştirdik. Program kapsamında birbirinden kıymetli hocalarımız ve eğitmenlerimiz sizlerle birlikte zaman geçirecek ve kendilerinden en iyi şekilde istifade etmenizi umuyoruz.  Yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunan ve gazetecilere böyle değerli bir eğitim imkanı sunan Avrupa Birliği yetkililerine, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sn. Nazmi Bilgin’e, Başkan Yardımcısı Sn. Yusuf Kanlı’ya ve Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi proje ekibine teşekkür ederiz. Programın verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

KANLI: YERELDE DÜZENLENEN EĞİTİM PROGRAMI ÖNEMLİ

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı da telekonferans yöntemiyle bağlanarak katılımcılara seslendi. Cemiyet olarak gazetecilerin ve mesleki örgütlerin yanında olduklarını belirten Kanlı, programın verimli geçmesini temenni etti. Gazetecilere verilen projelerin önemine dikkat çeken Kanlı, Muş ve çevre illere yönelik düzenlenen eğitim programının da önemli olduğunu söyledi.

PROF. DR. ALİYEVA: MUŞ HALKI VE ESNAFI YEREL GAZETELERE SAHİP ÇIKMALI

Kanlı’nın konuşmasının ardından birinci oturuma geçildi. İlk oturumda Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamilla Aliyeva “Toplum ve Medya İlişkisi, Gazeteci Bülent Toplu ise Geçmişten Günümüze Muş Yerel Basını adlı sunumlarını gerçekleştirdiler. Prof. Dr. Aliyeva, bir iletişimcinin hiçbir şekilde bahanesinin olmaması gerektiğini dile getirdi. Azerbaycan yerel basınından da örnekler veren Aliyeva, Muş halkının ve Muş esnafının yerel basına destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

TOPLU: MUŞ’TA GAZETELER 1950’Lİ YILLARDA HİZMET VERMEYE BAŞLADI

Muş basının duayen ismi Gazeteci Bülent Toplu ise, Muş basın tarihi üzerinde durdu. Geçmişten günümüze Muş basınında meydana gelen değişim ve dönüşümleri anlatan Toplu, Muş ve ilçelerinde çıkan yerel gazeteler ve yayın politikaları hakkında bilgi verdi. Toplu, Muş’taki gazetelerin 1950’li yıllardan itibaren hizmete vermeye başladığını söyledi. Toplu, illerindeki ilk gazetenin Muş Gazetesi olduğunu hatırlattı.

İkinci Oturum:

İkinci Oturumun Başkanı Prof. Dr. Hakan Temiztürk ise Haber Yazma ve Röportaj Teknikleri’ni anlattı. İyi bir haber yazımının yanı sıra röportajın önemi de dikkat çeken Prof. Dr. Temiztürk, ince ayrıntılar vermeyi de ihmal etmedi. Oturumun ikinci konuşmacısı MŞÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamet Günek, Kültür ve Sa

nat Haberciliği’ni anlattı. Kültür ve Sanat haberlerinin yerelde yeteri kadar yansıtılmadığından yakınan Günek, kültür ve sanat haberi yazılırken dikkat edilecek hususlardan bahsetti. Üçüncü konuşmacı tecrübeli Gazeteci Faruk Aktaş da Basının Güncel Sorunları ile ilgili bir sunum yaptı. Geçmişten günümüze Türk basınında yaşanan sorunlara dikkat çeken Aktaş, gazetecinin meslek ilkelerine riayet etmesi gerektiğinin altını çizdi. Aktaş, gazetecilerin saygın bir meslek yürütmelerine rağmen iyi koşullarda çalışamadığını da sözlerine ekledi.

Üçüncü Oturum:

Programın ikinci gününde gerçekleşen üçüncü oturumda başkan

lık yapan MGC Başkanı Emrullah Özbey, Yerel Basının Sorunlarını anlattı.  Bölgelerindeki gazetelerin sorunlarını dile getiren Özbey, sorunun kaynağında gazetecilerin yattığını kaydetti. Özbey daha sonra sözü Prof. Dr. Hakan Temiztürk’e verdi. Temiztürk, Muş basını ve farklı kentlerdeki yerel gazeteler üzerinden gazete tasarımını anlattı. İyi bir gazete düzeninin nasıl olması gerektiğini katılımcılarla paylaşan Temiztürk, tasarımın gazetelerin okunmasında önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Ardından Dr. Öğr. Üyesi Abdulsamet Günek söz aldı. Günek, Yerelde Kamuoyunu anlattı. Katılımcıların da görüşlerini alan Günek, yereldeki kamuoyu faktörlerini etraflıca paylaştı.

Dördüncü Oturum:

Programın son oturumunun başkanlığını ise Faruk Aktaş yaptı. Aktaş, sözü ilk olarak telekonferans yoluyla bağlanan I.P.I Başkan Yardımcısı ve Journo Proje Editörü Emre Kızılkaya’ya verdi. Kızılkaya daha önce gazetelerin bir milyon tiraja ulaşabildiğini hatırlattı. Günümüzde ise haber siteleriyle bu rakamın 25 milyona çıkabildiğini dile getiren Kızılkaya, gelir modelleri ve finansman üzerinde de durdu. İnternet Gazeteciliğiyle ilgili teknik bilgileri de paylaşan Kızılkaya, iyi bir internet gazeteciliği için püf noktaları anlattı. Oturum başkanı Aktaş, Kızılkaya’ya teşekkür ettikten sona sözü yine telekonferans yoluyla bağlanan Prof. Dr. Suat Gezgin’e verdi. Alternatif Medya ve Yeni Yaklaşımlar konulu sunumunu yapan Gezgin, alternatif medya tanımının ardından yeni yaklaşımlarla ilgili bilgi verdi. Oturumun son bölümünde ise medya eğitmeni Yusuf Özgür Bülbül, Mobil Jo

urnalism (MO-JO) konulu sunumunu yaptı. Mobil haberciliğin ardından gerekli alet çantası bilgilerini paylaşan Bülbül, katılımcılarla uygulamalı bir eğitim de yaptı.

HEM TEORİK HEM TEKNİK BİLGİLER

Sunumların ardından tüm katılımcılar, programla ilgili görüşlerini dile getirdiler. Katılımcılar, yerel medya alanında önemli bir eğitime katıldıklarını ifade ederek, hem teorik hem de teknik bilgiler edindiklerini ifade ettiler.

ÖZBEY: EDİNİLEN BİLGİLERİN ÇALIŞMALARDA UYGULANMASI ÖNEMLİ

Sonuç ve değerlendirme bölümünün ardından kapanış konuşması yapan MGC Başkanı Emrullah Özbey, eğitim programlarının 2 gün boyunca dolu dolu geçtiğini belirtti. Özbey, “Çevre illerden gazetecilerin de katılım sağladığı programımızın verimli geçtiğini gözlemledim. Katılım sağlayan gazetecilerin eğitimde edindikleri bilgi ve becerileri çalışmalarında uygulayabilmelerini bekliyoruz. Yerelde çoğulcu demokrasiye katkı sunan ve gazetecilere böyle değerli bir eğitim imkanı sunan Avrupa Birliği yetkililerine, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sn. Nazmi Bilgin’e, Başkan Yardımcısı Sn. Yusuf Kanlı’ya ve Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi proje ekibine teşekkür ederiz” diye konuştu.

Programda gazeteciler, şehrin önemli mekanları arasında yer alan seyir tepesi ve tarihi Murat köprüsünü de gezme fırsatı yakaladı.

Program, sertifika töreni ve toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından son erdi.HABER49