HABER49-Bilgi Teknolojileri Kurumu ve İletişim Kurumu (BTK) Türkiye’deki Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Dijital Oyun Oynama Alışkanlıkları Raporu’nu yayımladı. Rapora göre lise ve ortaokul öğrencilerinin yüzde 35’inin oyun bağımlılığı riski taşıdığı belirlendi.
BTK Güvenli İnternet Merkezi, Türkiye’deki ortaokul ve lise öğrencilerinin dijital oyun oynama alışkanlıklarının belirlenmesine yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Güvenli İnternet Merkezi ve Muş Alparslan Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen araştırmanın yürütücülüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Abdulkerim Gün tarafından yapıldı.
BTK Güvenli İnternet Merkezi’nin yaptığı araştırmaya; ortaokul düzeyinde 11 bin 891 öğrenci, lise düzeyinde ise 8 bin 493 öğrenci olmak üzere toplamda 20 bin 384 öğrenci katıldı. Araştırma kapsamında öğrencilerin; dijital oyun bağımlılığı, internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, mutluluk durumu, siber zorbalık durumları, sıkıntı-stres durumları ve yalnızlık durumları incelendi.
Yapılan araştırmada birçok çarpıcı sonuca ulaşıldı. Araştırmaya göre öğrencilerin; yüzde 95,49’unun mobil telefon sahibi olduğu ve hafta içi günlerde üç saate yakın dijital oyun oynadığı sonucuna varıldı.
Araştırmada öne çıkan bir başka önemli sonuç, lise ve ortaokul öğrencilerinin yüzde 35’inin oyun bağımlılığı riski taşıdığı oldu. Benzer bir şekilde lise öğrencilerinin yüzde 31’inin ve ortaokul öğrencilerinin yüzde 20’sinin internet bağımlılığı riski taşıdığı belirlendi.
Öğrencilerin evde kaldıkları süre dikkate alındığında hafta içi günlük 3 saate yakın dijital oyun oynamalarının oldukça yüksek olarak göze çarptığı ortaya çıktı.
Öğrencilerin dijital oyun bağımlılığı durumları bakıldığında çok riskli ve orta derece riskli öğrencilerin toplamı yaklaşık olarak yüzde 35 düzeyinde olması hem lise hem de ortaokul öğrencileri arasında oyun bağımlılığı riskinin varlığına işaret ettiği belirlendi.
Öğrencilerin internet bağımlılığı durumlarına bakıldığında, çok riskli ve orta derece riskli öğrencilerin toplamı, lise düzeyinde yüzde 31 iken, ortaokul düzeyinde yüzde 20 düzeyinde olduğu, Ortaokul düzeyinde kız ve erkek öğrenciler arasında internet bağımlılık riski benzerken lise düzeyinde kız öğrencilerin internet bağımlılığı riskinin erkeklere göre daha yüksek olduğu gözlemlendiği belirlendi.
Öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı durumları incelendiğinde, lise öğrencileri arasında sosyal medya bağımlılığı riskinin daha yüksek olduğu görüldü. Çok riskli ve orta derece riskli öğrencilerin toplamı, lise düzeyinde yüzde 50 iken, ortaokul düzeyinde yüzde 35 düzeyinde olduğu belirlendi.
Zamanının önemli bir kısmını dijital oyun oynayarak geçiren, teknolojinin içine doğmuş ve teknolojiyi aktif bir şekilde kullanan ortaokul ve lise öğrencilerinin, internet, sosyal medya ve dijital oyunlar gibi uyaran faktörlerin çok olduğu günümüzde mutluluk durumları da değişkenlik gösterdiği belirlendi. Toplamda lise öğrencilerinin ortaokul öğrencilerine göre daha mutsuz olması dikkat çekerken, lise öğrencilerinin dörtte biri kendisini mutsuz hissettiği belirlendi. Bu durum, öğrencilerin mutluluk ve mutsuzluklarında internet, sosyal medya ve dijital oyunlar gibi teknolojik faktörlerin etkili olabileceğini göstermesi açısından dikkat çekici olduğu ortaya çıktı.
Yüksek düzeyde siber zorbalığa maruz kalma oranının oldukça düşük olması dikkat çekerken, bu sonuç genel olarak nadir bir durumu işaret ediyor. Bununla birlikte öğrencilerin yüzde 10’nun orta derece de olsa bir siber zorbalığa maruz kalmış olması, siber zorbalığın düşük dereceli olgularının daha yaygın olduğunu göstermesi açısından anlamlı olduğu belirlendi.
İnternet, sosyal medya ve dijital oyunlar gibi teknolojik üçgende zaman geçiren öğrencilerin, bu uyarıcıların etkisi ve tadında bırakılmayan kullanımlar sebebiyle sıkıntı ve stres yaşayabildiğin ortaya çıktı. Araştırma, lise öğrencilerinin ortaokul öğrencilerine göre daha yüksek sıkıntı düzeyine sahip olduğunu gösteriyor.
Yalnızlık duygusunun ortaokul ve lise öğrencilerinde yaygın olarak görüldüğü ifade edilen araştırmada; lise öğrencilerinde rastlanan sıkıntı düzeyinin, ortaokul öğrencilerine göre daha yüksek olduğu tespit edildi.