Muş’ta satılamayan tonlarca karpuz tarlalarda çürüyor!

Muş’ta yerli ürünler çıktı, mahsuller tarlada kaldı. Yetiştirdikleri karpuzu satamayan çiftçiler, zarar ettiklerini ve tonlarca karpuzun tarlalarda çürüyeceğini söyledi.

Muş’ta satılamayan tonlarca karpuz tarlalarda çürüyor!
Muş’ta satılamayan tonlarca karpuz tarlalarda çürüyor!
Kader Akçil
  • Yayınlanma: 10 Ağustos 2024 22:00
  • Güncellenme: 10 Ağustos 2024 22:02

Sizlerin desteği ve katkılarıyla daha hızlı ve doğru haberler sunabilmek için WhatsApp haber ihbar hattımıza yaşadığınız, tanık olduğunuz olayları bize anında bildirebilirsiniz.

HABER49- Muş’un Hasköy ilçesinde karpuz üretici çiftçiler, yetiştirdikleri karpuzları satabilecekleri piyasayı bulamadıkları için tonlarca karpuzun tarlalarda çürümeye başladığını belirterek, tarlada kilosu 1 buçuk TL’ye satılan karpuzun tezgâhta 8 TL’ye satılmasına isyan etti.

 

 

 

Ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kalan çiftçilerin borçları artıyor, üretim düşüyor. Çiftçiler, hükümetten destek bekleniyor.

 

 

 

Muş’ta çiftçiler, ürettiği ürünleri satamamanın sıkıntısını yaşıyor. Ürünlerini iç piyasada çok ucuza satmak zorunda kalan çiftçiler, üretim aşamasında borçlandıklarını ve şu anda tonlarca karpuzun satışını gerçekleştiremediklerini ifade etti.

 

 

“KARPUZLARI SORAN YOK ARTIK SATILMIYOR”

 

İstedikleri fiyata karpuz satışını gerçekleştiremezlerse ileriki dönemlerde üretim yapmayacaklarını ifade eden Özgür Çelik, “Tarlada kalma ihtimali zaten yüksek. Tarla da kalıyor da. Batı da şimdi karpuz var. Mesela bir tarlanın dönümüne 17-18 bin TL masraf gidiyor. Gidişat gittikçe kötüye gidiyor. Kapılar mı kapalı artık ne durumdaysak bilmiyorum ama hiçbir şekilde ihracat da iyi olmuyor. Karpuzları soran yok artık satılmıyor. Sabit müşteri var ama onlarda piyasa kötü iken ne yapabilirler ki?” dedi.

 

 

“YETKİLİLER BİZİ BU DURUMDA BIRAKMASIN”

 

Dönüm başına 10 bin TL zarar ettiklerini söyleyen Çelik, “Bizden bir buçuk liraya alıyorlar, marketlerden hepiniz biliyorsunuz ki 7-8 liradan veya 10 liradan satışa sunuluyor. Arada bayağı fark var. Bizim dönüme ortalama 18 bin lira masrafımız oluyor. İşte şimdi adam 8 bin liraya alınca dönüm başı 10 bin lira zarara giriyoruz. Çünkü hepsi tarlada kalıyor, çürüyüp gidiyor. Halimiz ortada durum çok kötü. Lütfen yetkililer bizi bu durumda bırakmasın. Çiftçilerin yanında dursunlar çiftçilere destek olsunlar. Gerçekten yapamıyoruz. Büyük miktarda batıyoruz. Çiftçilik gittikçe ölüyor. Bu sene böyle devam ederse çiftçilik diye bir şey kalmayacak.” ifadelerini kullandı.