HABER49- Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, son dönemlerde artan anız yakma olaylarına dikkat çekerek, bu eylemin tarımsal verimliliğe ve çevreye olan olumsuz etkileri hakkında uyarılarda bulundu.
Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, anız yakma suçunun hukuki boyutlarına değindi. Türkiye’de anız yakmanın yasak olduğu ve bu eylemi gerçekleştirenler hakkında idari para cezaları uygulanabileceği belirtiliyor.
Ayrıca, çiftçilere anız yakmanın yerine alternatif yöntemler öneriliyor. Örneğin, anızın toprakta bırakılması veya yeşil gübreleme gibi yöntemlerle toprağın besin değerinin korunması sağlanabilir.
Arazilerinde ikinci ürünü ekmek için çiftçilerin hasat sonrasında oluşan anızları yakmaya başlaması birçok tehlikeyi beraberinde getiriyor. Yasak olmasına rağmen yakılan anızların zararlarını yetkililer saymakla bitiremiyor.
Bütün uyarı ve ikazlara rağmen anız yakımına Muş’ta birçok köy halen devam ediliyor. Yetkililer, anız yakmanın topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürdüğünü belirtti.
Anız yakmanın hem ekonomik hem de çevresel açıdan ciddi zararlara yol açabileceğini ortaya koyuyor diyen Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, “Anız topraktaki organik maddeleri yok ediyor. Gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar.
Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir.
Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkum edilmiş olmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.