
Muş Gazeteciler Cemiyeti 10 Ocak Çalışan Gazeteciler ve İdareciler Günü dolayısıyla ‘Birlik, Beraberlik ve Dayanışma Gecesi’ düzenledi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler ve İdareciler Günü dolayısıyla Muş Valiliği, Muş Belediyesi ve Gazeteciler Cemiyeti tarafından kaynaşma ve dayanışma gecesi düzenledi. Göletli Park’ta düzenlenen gece renkli görüntülere sahne olurken geceye Vali Yardımcısı Mustafa Ayvat, Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, Bulanık Kaymakamı Oğuzhan Ocak, Hasköy Kaymakamı Mücahit Öztürk, Varto Kaymakamı Mehmet Güder, Kamu Kurum Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
AYVAT, “MEDYA BELKİ DE DÜNYANIN EN ÖNEMLİ GÜCÜ DİYEBİLİRİM”
Düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mustafa Ayvat, İdarecilerin ve gazetecilerin görev tanımlarının farklı olmasına rağmen birçok ortak paydaları olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “10 Ocak hem çalışan gazeteciler hem de idareciler olarak kutlanıyor. Görev tanımı olarak baktığımızda aslında farklı görevleri ifa ediyoruz gibi görünsek de bizler afetlerin, sellerin, depremlerin, yangınların, terörün olduğu yani olağanüstü durumların çokça gerçekleştiği bir ülkede yaşadığımız için yani Avrupa’da yüzyılda yaşanan olayları biz nerdeyse bir yılda yaşıyoruz. Bu bahsettiğim olağanüstü durumlar biz mülki idare amirlerine alanda ya da sahada kriz yönetimine bu afetlerle bu olağanüstülüklerle mücadele etmeye yönlendiriyor. Aslında bu olağanüstü durumlar ülkemizde rutin hale gelmiş durumda. Bizler masa başında bu durumlarla mücadele ederken sizlerde sahada doğru haberi doğru bilgiyi kamuoyuna, vatandaşlara en hızlı, en doğru, en güvenilir şekilde aktarma görevini ifa ediyorsunuz. Aslında görev tanımımız farklı olsa da birçok ortak paydamız var. biz mülki idare amirleri görev yaptığımız birçok ilde ilçede kamu kurum ve kuruluş memurları gibi değerli basın mensubu arkadaşlarımızı da onlardan farklı görmüyoruz. Sizleri de bir kamu görevlisi gibi yakın ve değerli görüyoruz. Basın medya belki de dünyanın en önemli gücü diyebilirim çünkü yaptığınız haberler paylaştığınız bilgiler çektiğiniz videolarla toplumun tümüne egemen oluyorsunuz, siyaseti yönlendiriyorsunuz, toplumun milli değerlerine, manevi değerlerine, ahlaki değerlerine gibi birçok şeye etki ediyorsunuz. Dolayısıyla önemli olanın çok tıklanma, çok okuma veya sansasyonel bir haber bulma paylaşma olmasını gerekmiyor bu olmaması gerekiyor daha doğrusu. Önemli olanın etik ve ahlaki bir değerle yapılan haberin dokunduğu noktalara olumsuzluğunun olmaması, doğru bilginin paylaşılması, güvenilir bilginin paylaşılmasıdır, önemli olan budur. Gazetecilik etiğine haiz olmaktır doğru olan. Tabi Muş ilinde baktığınızda Muş Valiliği olsun, kamu kurumları olsun Kaymakamlıklarımız olsun orada çalışan idarecilerle oralarda görev yapan gazetecilerimiz uyumunu görmek, koordinasyonunu görüyoruz. Muş ilinde bu noktada hiçbir sıkıntının olmadığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
ASYA, “TOPLUMUN BÜTÜN KATMALARI İLE BİRLİKTE HAREKET ETTİK”
Belediye Başkanı Feyat Asya, gazetecilik mesleğinin önemine değindiği konuşmasında şunları dile getirdi; “Bugün sizleri Muş halkının evi olan Göletli Parkımızda ağırlamış mutluluğu ve sevinci ile hem İdarecileri hem de Çalışan Gazeteciler gününüzü tebrik eder, her iki grupta görev yapan arkadaşlarımıza başarılar dilerim. En nihayetinde her birimiz yöneticiyiz. Hiç olmasa da kendi evimizin idarecisi olarak kabul görmüşüz. Dolayısıyla her birinizin idareciler günü tebrik ediyorum. Çünkü bu şehrin idarecilerisiniz, sizler bu şehri yönetiyorsunuz. Bu şehri hayalimiz ve hasretimiz olan noktaya getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplumun bütün katmaları ile birlikte hareket ettik. 10 Ocak’ta gazeteci ve İdareci olduk. 10 Nisan’da polis, 1 Mayıs’ta işçi, 1 Ekim’de Din Görevlisi, 19 Ekim’de Muhtar, 14 Nisan’da Sağlıkçı ve 8 Nisan’da kadın kardeşlerimizle sorunlarını birlikte tartıştık. Proje üretirken ilgili muhatapları tartışmaya açtık, ve birlikte yönetmek için ortak akıldan hiç taviz vermedik. Onun için bugün ikinci dönemimin son raddesine gelmişken, iki dönemde de halka verdiğimiz sözlerin yerde kalmamış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Onun için bugün sizlerle birlikte olurken de başımız dik gözlerinizin içine bakıyor olmanın sevincindeyiz. Gazetecilik mesleği çok önemli bir meslektir. Oto kontrol mekanizmasını dengeli tuttuğun zaman kamu idareciliğinin üstünde ciddi manada eleştiri ama yapıcı eleştiri yapma inisiyatifine sahipsiniz. Bunu doğru kullanıyor musunuz? Evet kullanıyorsunuz. Bu anlamda sizlerle birlikte bu şehrin inşası ve iskanında katkınızdan dolayı en küçük gazeteciden en büyüğüne kadar teşekkür ediyorum. Bizlerin hizmetlerini hem hemşerilerimize hem de kamuoyuna paylaşıyor olmanızın güçlü katkısını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖZBEY, “GAZETECİLİK MESLEK YASASI YENİDEN ÇIKARILMALIDIR”
Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbey ise yapmış olduğu konuşmasında günün şartlarının değerlendirilerek Gazetecilik Meslek Yasasının yeniden çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ vesilesiyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, sürekli itibar kaybeden mesleğimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Sorunlarımız önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası” teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır. İnternet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Bu konudaki yasal boşluğu, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” bir nebze de olsa doldurmuştur. Internet alanında faaliyet gösteren kurumsal haber sitelerinin düzenleme kapsamında basın kuruluşu statüsü kazanması, çalışanlarının da basın emekçisi olarak kabul edilmesi sevindiricidir. İlimize katkı sunan ve yatırım yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Şunu belirtmek isterim ki, göreve geldikleri günden bu yana kenti cazibe merkezi haline getirmek için gece gündüz çalışan Sayın valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz ile aynı şehirde görev yapmaktan son derece mutluyuz. Avrupa’nın ilk 20’sinde, Dünyanın ise ilk 50’sinde yer alan 888 dekar alan üzerine kurulu kentin vizyon projesi Tarihi Murat Köprüsü Sultan Alparslan Şehir Parkı’nı hem ilimize hem de dünya turizmine kazandıran Valimize minnet ve şükranlarımı sunuyor, ilerleyen günlerde kış turizmini de canlandıracak sürprizlere imza atacak olması kentin makus kaderini değiştirecektir.”
Program daha sonra gazeteciler ve idarecilere hediye ve plaket takdimi ile devam etti. Ardından hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.HABER49