Reklam

KAÇAK ELEKTRİK YÜZSÜZLERİ!

Kaçak elektrik kullanmak kul hakkına girer… Birileri kaçak elektrik kullanıyor, ceremesini ise tüm vatandaşlar çekiyor. Kaçak elektrik kullananlar, elektrik enerjisini bedava kullanınca tüm enerji ihtiyaçlarını elektrik idaresine yüklüyorlar. Çoğu kez çok daha basit yollarla karşılayabilecekleri enerji ihtiyaçlarını bile elektrik enerjisinden harcıyorlar. Böyle olunca sınırsız bir kullanım meydana geliyor. Elektrik enerjisi sınırsız kullanılınca yeni ek elektrik […]

KAÇAK ELEKTRİK YÜZSÜZLERİ!
KAÇAK ELEKTRİK YÜZSÜZLERİ!
Emrullah Özbey

Kaçak elektrik kullanmak kul hakkına girer… Birileri kaçak elektrik kullanıyor, ceremesini ise tüm vatandaşlar çekiyor.

Kaçak elektrik kullananlar, elektrik enerjisini bedava kullanınca tüm enerji ihtiyaçlarını elektrik idaresine yüklüyorlar. Çoğu kez çok daha basit yollarla karşılayabilecekleri enerji ihtiyaçlarını bile elektrik enerjisinden harcıyorlar. Böyle olunca sınırsız bir kullanım meydana geliyor.

Elektrik enerjisi sınırsız kullanılınca yeni ek elektrik enerjisi kaynaklarına harcanacak ödenek bulunamıyor. Sürekli olanla yetiniliyor. Sanayileşme, şehirleşme ve nüfusun sürekli arttığı bir ortamda elektrik enerjisi yetersiz oluyor. Bu da uzun süreli elektrik kesintilerine sebep oluyor.

Yüce Rabbimiz kendisine karşı işlenen hata ve günahları affettiği hâlde kul hakkını bunun dışında tutmuştur. Kul hakkını affetmeyi, zulme uğrayan kulunun iradesine bırakmıştır. Dolayısıyla, herhangi bir kul hakkı sebebiyle tövbe edecek olan kişinin, evvelâ hakkını yediği kimseden helâllik alması şart koşulmuştur.

“Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret hâli müstesna, mallarınızı bâtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda yemeyin…” (en-Nisâ, 29)

Kul hakkı yemenin daha tehlikeli bir çeşidi de, toplumun ortak hakkı olan devlet ve vakıf mallarını haksız yere gasp etmek ve uygunsuz bir şekilde kullanmaktır. Bu haksızlık daha tehlikelidir. Çünkü sonunda pişman olunsa bile helâlleşecek bir muhatap bulmak mümkün değildir. Zira o malda herkesin hakkı vardır.

Dinimizde birçok şey açıkça belirtilmesine rağmen kul hakkında riayet edenlerin sayısı çok azdır. Kul hakkıyla ilgili çeşitli ayetler mevcuttur. Devlet malı yemek, başkasının hakkına girmek hep kul hakkına girer.

İlimizde ve ülkemizde kaçak elektrik kullanımı eskisi gibi olmasa da halen mevcuttur. Kaçak elektrik kullanmak kul hakkına girer ve haramdır.

Kaçak elektrik demişken ilimizde VEPSAŞ tarafından kaçak elektrikle mücadele çalışmaları devam ediyor. Kaçak elektrik çalışmalarına tüm vatandaşların destek olması da gerekir.

Kaçak elektrikle mücadele yapılırken VEPSAŞ personelleri haricinde Köy veya Mahalle muhtarı, jandarma veya polis memurlarının bulundurulması etik açısından daha çok önem arz etmektedir.

Bizlere gelen şikayetlere göre, VEPSAŞ kaçak personellerinin de adil ve tarafsız davranmadığı iddiaları oluyor bazen…

Geçmişe gidersek, ülke genelinde kaçak elektrik kullanmadığı halde kaçak elektrik cezası kesilip daha sonra mahkemelerde suçsuz olduğu anlaşılan örnekler var.

Sırf primden faydalanmak uğruna hak etmediği halde vatandaşın mağdur edilmemesi, kaçak kullanan şahıslara da hak ettiğinin iki katı ceza uygulanması vatandaşın elektrik kurumuna güvenini sağlayacaktır…

Bu tür sorunların yaşanmaması ve herkesin tarafsız olduğunun tespiti için kaçak elektrik muamelelerinde VEPSAŞ personeli haricinde bağımsız kişilerinde olması kanun ve etik kuralları gereği önemlidir.

Elektrik vb. tüm enerji harcamalarımızın helal ve uygun olması ve kaçak elektrik muamelelerinde adaletli davranması dileğiyle Allah’a emanet olun…