DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
SON DAKİKA
hava
Duşakabin

Veliler yeni sistemden endişeli

Son Güncelleme :

15 Mayıs 2018 - 9:25

Veliler yeni sistemden endişeli

Yeni sınav sistemine veliler tepki gösteriyor. Zira muş ‘ta 2018-2019 eğitim-öğretim yılı kapsamında öğrencilerin Anadolu lisesine yerleşme ihtimalinin az olduğunu vurgulamaktadırlar. Muş il genelinde ortaokuldan mezun olacak öğrenci sayısı 10000 civarında olduğu düşünüldüğünde bu serzeniş haklı gözükmektedir. Muş merkezde ortaokuldan mezun olacak öğrenci sayısı 3000 olarak düşünürsek ve mevcut okul dağılımına bakarsak ki; adrese dayalı öğrenci alacak 2 tane Anadolu lisesi bulunmaktadır. İMKB Anadolu Lisesi ve öz Erentürk şeker Anadolu Lisesi. Merkez geneline baktığımızda bu okullara ilaveten 6 adet meslek lisesi, 5 adet imam hatip lisesi, 2 adet çok programlı lise, 1 adet çıraklık eğitim merkezi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu dağılımda öğrenciler mesleki programların olduğu okullara yerleşmek durumunda olacaklardır. Bu okullarda fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, matematik, tarih, coğrafya gibi üniversite sınavında çıkan soru dağılımı olan dersler mesleki okullarda sadece 9 sınıfta okutulmaktadır. Daha üst sınıflarda alan dersleri var. Ve üniversite sınavına girecek öğrenci bu açığını dershane giderek ya da özel ders alarak kapatma yoluna gidecek ve ailesine yük olacaktır. Bu manada öğrenci ve velilerimiz haklı olarak Anadolu lisesinde ısrar etmektedirler. Eğitim kalitemizi yükseltmek ve başarıyı arttırmak istiyorsak bu isteğe kulak kabartmamız gerekiyor. Bir kıyaslama yapacak olursak hali hazırda Bitlis il merkezinde 5 adet Anadolu Lisesi var. Bingöl il merkezinde 8 Anadolu Lisesi var. İlimiz bu anlamda geride kalmış durumdadır.
Yeni sınav sistemine veliler tepki göstererek, Muş’ta 2018/2019 Eğitim Öğretim yılı kapsamında öğrencilerin Anadolu lisesine yerleşme ihtimalinin az olduğu vurguladılar. Yılsonu mezun öğrenci sayısı yaklaşık olarak Muş İl genelinde 10 bini buluyor. Çözüme ilişkin okulların yeni okul yapım yerine eski okulların Anadolu Lisesine dönüştürülmesi çabasının yetersiz olduğu belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığının ortaöğretime geçiş sisteminde, sınavla girilecek olan ‘nitelikli okullar’ listesi kafa karışıklığı ve endişe yarattı. Gazetemize ulaşan veliler ve eğitim camiasından bazı isimler, Muş Valiliği ile Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kalıcı çözüm bulunması bakımından çağrıda bulundular. Konunun Haber49 tarafından kamuoyuna taşınmasını isteyen veliler ve eğitimciler, Anadolu Lisesi yetersizliğinden yakındılar. Gazetemiz Haber49’a ulaşan bazı veli ve eğitimciler, Okul müdürleri ve milli eğitim müdürlüklerinden de bu konuda yeterli bilgi alamadıklarını ifade ederek, nitelikli okullar belirlenirken kıstasın ne olduğunun belli olmadığını iddia ettiler.

MUŞ’TA ANADOLU LİSESİ SIKINTISI

Haber49’a ulaşan bazı veli ve eğitimciler, “Muş civar illere nazaran Anadolu Lisesi sayısında geri kalmış durumda. İl geneli ortaokuldan mezun olacak öğrenci sayısı yaklaşık olarak 10 bin öğrenciyi buluyor. İlimizdeki Anadolu Lisesi sayısı dört (4). Göz önünde bulundurulduğunda ciddi manada bir açık var.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Veliler ve eğitimciler şu ifadelere yer verdi:
“Merkez mezun öğrenci sayısı 3 bini bulmaktadır. Merkezdeki Anadolu Lisesi açığının yanı sıra ilçelerdeki mezun öğrencilerin de yaklaşık 10 bin kişilik bir mezun öğrenci sayısı durumu daha da farklı sıkıntı boyutlara taşıyacağı ortadadır. Şu anki durumda meslek liselerindeki öğrenciler meslek liselerine kaydırılma durumunda olacaklardır. İl geneli Anadolu Lisesi sayısına bakıldığında merkez geneli İMKB Anadolu Lisesi, Öz Erentürk Şeker Anadolu lisesi bölümleri olarak 2 Anadolu lisesi mevcut iken, ilimizde; 5 İmam Hatip Lisesi, 2 adet Çok Programlı Lise, 1 adet Çıraklık Eğitim, 6 adette Meslek Lisesi bulunmaktadır.
Bitlis merkezde 5, Bingöl merkezde 8 olan Anadolu Lisesi sayısının Muş’ta 2 Anadolu Lisesiyle potansiyel ve ihtiyaç bakımından geri kaldığı gözlenmektedir. Burada dikkat çekmek istenilen konu, yeni okul yapımları ile alakalıdır. Var olan okulların Anadolu Lisesine dönüştürülmesiyle bu işin ve ihtiyacın üstesinden gelinemeyeceği açıktır. Muş Valiliğimiz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bu alanda acilen girişimlerde bulunması gerekmektedir. Eğitim Öğretimde ilerlemek ve eğitim başarımızı yükseltmek istiyorsak ilimizdeki eğitim kurumlarımızı arttırmak ve öğrencilerimizin üniversite sınavlarında başarılı olmaları için Anadolu liselerinde eğitim almalarını sağlamak sonuç olarak yeni okul yapımları mutlak surette gereklidir.”
Bazı veliler ise, Geçen yıl Anadolu lisesine yerleştirmelerde sıkıntı yaşandığını ifade ederek, “Bu yıl bu sıkıntının daha da fazla olacağını düşünüyoruz. Vakit varken hem Sayın Valimiz hem de Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından bu konuda acil girişimlerde bulunulmasını önemle talep ediyoruz. Muş Lisesi neden kapatıldı? Orada bulunan İbni Sina Anadolu Lisesinin geçen yıl neden öğrenci almadığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu yılda bu okulun öğrenci almayacağı söylenmektedir. Tabi biz bu söylentilere inanmak istemiyoruz zira Anadolu Lisesi açığımız var ve Milli Eğitim müdürlüğümüzün bu konuda gerekli girişimleri yaparak öğrencilerimizin mağdur olmaması için gerekli çalışmaları zamanında yapacaklarını düşünüyor ve bekliyoruz.” diyerek tepkilerini dile getirdiler.HABER49

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.