Reklam

Diyarbakır’da bin yıllık gelenek yaşatıldı!

Diyarbakır Valiliği, Eğil Kaymakamlığı ve Eğil Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Eğil Doğa Sporları Festivaline bağ bozumu damgasını vurdu.

Diyarbakır’da bin yıllık gelenek yaşatıldı!
Diyarbakır’da bin yıllık gelenek yaşatıldı!
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 30 Eylül 2024 09:56

Sizlerin desteği ve katkılarıyla daha hızlı ve doğru haberler sunabilmek için WhatsApp haber ihbar hattımıza yaşadığınız, tanık olduğunuz olayları bize anında bildirebilirsiniz.

HABER49- Diyarbakır Valiliği, Eğil Kaymakamlığı ve Eğil Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Eğil ‘Doğa Sporları Festivali’ne bağ bozumu damgasını vurdu.
Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde Doğa Sporları Festivali kapsamında yapılan bağ bozumu, renkli görüntülere sahne oldu. Binlerce yıllık gelenek, Dicle nehri gölü kıyısında yeniden yaşatıldı.
Diyarbakır Valiliği, Eğil Kaymakamlığı ve Eğil Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival, bisiklet turu ile başladı.

 

 

Diyarbakır’ın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Eğil ilçesinde, 3. Geleneksel Doğa Sporları Festivali geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak çevre illerden de katılımın arttığı festival, doğa sporlarına meraklı birçok kişiyi bir araya getirdi. Festival kapsamında düzenlenen etkinlikler, katılımcılara hem spor hem de eğlence dolu anlar yaşattı.
Festivale, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ve eşi Sevcan Zorluoğlu, Eğil Kaymakamı Volkan Hülür ve eşi, Eğil Belediye Başkanı Fırat Seydaoğlu ve eşi, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Kamu Kurum Amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üzüm üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

Etkinlikte, toplanan üzümler odun ateşinde kaynatıldı. Elde üzüm suyu ile sanatçı Bedri Ayseli’nin seslendirdiği türküler eşliğinde, geleneksel yöntemlerle pestil hazırlandı.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, gazetecilere, Eğil’de Kur’an-ı Kerim’de isimleri geçen Zülküf ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduğunu belirterek, ilçenin inanç turizmi açısından önemine işaret etti.

Eğil’e özel bir önem verdiklerini dile getiren Vali Zorluoğlu, ilçenin doğa turizmi anlamında da kıymetli bir destinasyon olduğunu vurguladı.
Zorluoğlu, etkinlik kapsamında bağ bozumu da yapıldığını anlatarak, “İlimiz genelinde yaklaşık 159 bin dekar alanda üzüm üretimi yapılıyor. Eğil’de de yaklaşık 10 bin dekar alanda üzüm yetiştiriliyor. İl genelinde 100 bin tonun üzerinde üzüm rekoltesi gerçekleşiyor. Bu yıl da bereketli bir yıl. Üzümler toplandı, bağ bozumu yapılıyor. Bugün burada bunun törenini gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Diyarbakır’ın tarım şehri olduğuna işaret eden Zorluoğlu, ilin çok bereketli topraklara sahip olduğunu, kentte dün de Karpuz Festivali düzenlendiğini ifade etti.
Zorluoğlu, sulama projelerinin de tamamlanmasıyla Diyarbakır’ın Türkiye’nin tarım alanında en önemli illerinden biri haline geleceğini dile getirerek, buğdaydan mısıra, mercimekten pamuğa kadar çok sayıda üründe büyük miktarlarda üretim yapıldığını aktardı.

Silvan Barajı ve bağlı olarak 7 alt barajın da tamamlanmasıyla tarımsal üretimin 2-3 kat artacağını belirten Zorluoğlu, şöyle konuştu: “Diyarbakır, tarımla birlikte tarıma dayalı sanayinin de gelişmesiyle bir taraftan da eşsiz güzellikleri ve tarihi mekanlarının turizme kazandırılmasıyla önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ekonomik anlamda en müreffeh şehirlerinden biri haline gelecektir. Devam eden projeleri takip ediyoruz. Hem Valiliğimiz hem de bakanlıklarımız eliyle Eğil’de yeni projelerimiz var. Bu projeleri de hayata geçireceğiz.”

Etkinlikte daha sonra Dicle Su Sporları Kulübü Derneği ile AFAD üyesi dalgıçlar Dicle Baraj Gölü’ne dalış yaptı, gölde Türk bayrağı açıldı, kano etkinliği gerçekleştirildi.

 

 

 

KAYMAKAM HÜLÜR: EĞİL’İ TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Eğil Kaymakamı Volkan Hülür de konuşmasında, ilçenin tanıtımına yönelik projelere vurgu yaptı. Hülür, “3. Geleneksel Eğil Doğa Sporları Etkinliği kapsamında birçok faaliyet gerçekleştirdik. Bugün doğa yürüyüşümüzü ve çadır kampımızı tamamladık, tekne turlarımız ve paraşüt etkinliklerimiz devam ediyor. Eğil’i hem Türkiye’ye hem de dünyaya tanıtma hedefiyle projelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Kaymakam Hülür, Eğil’in turizm anlamında Diyarbakır’ın incisi olma potansiyeline sahip olduğunu vurgularken, projelerin hızla ilerlediğini ve ilçenin kültürel ve doğal zenginliklerinin daha geniş kitlelere tanıtılacağını söyledi.

 

 

BELEDİYE BAŞKANI SEYDAOĞLU: EĞİL’İ ULUSAL BİR MARKA YAPACAĞIZ

 

Eğil Belediye Başkanı Fırat Seydaoğlu, etkinlik sırasında yaptığı konuşmada Eğil’in doğal ve tarihi zenginliklerine değindi. Seydaoğlu, “Eğil hem tarihî hem de doğal güzellikleriyle bölgenin göz bebeği konumunda. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek için büyük bir gayret içindeyiz. Doğa sporları ve kültürel etkinlikler gibi faaliyetlerle Eğil’i ulusal ve uluslararası düzeyde bir marka haline getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Festival, sanatçı Bedri Ayseli’nin verdiği konserle sona erdi.

 

FOTOĞRAFLAR: DİYARBAKIR VALİLİĞİ