Muş’un Yeşilova İmam Hatip Ortaokulunda eğitim gören ve yazdığı hikaye kitabı ile TÜBİTAK tarafından bölge birincisi seçilen 12 yaşındaki Rabia Ceylan, kazandığı parayla annesine çamaşır makinesi alamadığı için Türkiye finalinden gelecek umutlu haberi bekliyor.
TÜBİTAK bölge yarışmasında hazırladığı ‘cep kitap’ projesiyle birinci olan Rabia Ceylan, kazandığı 500 TL ile annesine çamaşır makinesi almak isterken, paranın az olması nedeniyle hayalini gerçekleştiremedi. TÜBİTAK’ın Van’da yapılan bölge yarışmasında birinci olduğunu dile getiren Rabia Ceylan, “Birincilik ödülü olarak 500 TL aldım. Annem çamaşırlarını sürekli elde yıkıyor. Ona çamaşır makinesi almak istedim, ancak kazandığım para buna yetmedi. Eğer ki Türkiye finalinde başarı elde edersem, anneme çamaşır makinesini alacağım” dedi.
“Tek hayalim uçak mühendisi olmak”
Çevresindeki olaylardan ilham alarak hikaye kitabını yazdığını ifade eden Rabia Ceylan, “Doğayı çok seviyorum. Koyunların otlatıldığı yerde, doğadan ilham alıyorum. Her biri farklı bir değeri anlatan hikayelerden oluşan bir kitap yazdım. Projem bölgede değerler eğitiminde birinci seçildi. Birincilik ödülü olarak 500 lira aldım. Annem çamaşırları elde yıkıyor. Ona çamaşır makinesi almak istedim, ancak yetmedi. 7 Mayıs’ta Türkiye finali için Kayseri’ye gideceğim. Orada da başarı elde edersem, ödülümle anneme hediyesini alacağım. Hayatımdaki tek hayalim uçak mühendisi olmak” diye konuştu.
Proje danışman öğretmeni Mehmet Nuri Uçar ise Rabia’nın kitabında 12 hikayenin yer aldığını belirterek, “Kitapta; adalet, vatanseverlik, ahde vefa konulu hikayeler yer alıyor. Elle yazdığı hikayelerini bilgisayara aktarmada, yazım kurallarında yardımcı olduk. Günümüzde herhangi bir medya organını açtığımızda, ülkemizde ve dünyada yaşanan şiddet olayları ile karşılaşırız. Bu olaylardan bir tanesi de toplumumuzu çok üzen; vatanımızı bir kaosun içine sürüklemek isteyen 15 Temmuz darbe girişimidir. Bu tür durumların ve şiddet olaylarının temelinde, insanların toplumsal değerlerden yoksunlaşmasının neden olduğunu düşünüyorum. Bu çalışma ile toplumsal değerlerimizle ilgili kısa anlamlı birer örnek değer hikayelerinden oluşan bir hikaye kitabı yazıp; bu kitabı okuyacak olan ilkokul ve ortaokullardaki öğrenci arkadaşlarımın değerlerimiz ile ilgili algılarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kızıma hikayelerini yazmak için bir bilgisayar almak istiyorum”
Rabia’nın annesi Melek Ceylan ise kızının hayalleri olduğunu, yalnız maddi imkansızlıklardan dolayı hayata geçiremediğini kaydederek, “Kızımın bilgisayarı yokken bana çamaşır makinesi alacağını duyunca çok duygulandım. Kızım çok çalışkan. Sürekli bir şeyler yazıyor. Ben çamaşırları elle yıkamaya razıyım. Kızıma hikayelerini yazmak için bir bilgisayar almak istiyorum. Eşim asgari ücretli, 2 kızım var. Kızlarımın geleceği her şeyden önemli. Rabia’nın başarısı bizi çok gururlandırdı” şeklinde konuştu. – MUŞ