Reklam

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Özellikle kış aylarında, havalar soğuduğunda enfeksiyon veya kuru hava gibi çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan boğaz ağrısı, boğazda kaşınma, yanma hissi ve yutkunmada zorlanmaya neden olur ve oldukça rahatsız edici hissettirebilir.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Haber Merkezi
  • Yayınlanma: 28 Eylül 2024 10:56
  • Güncellenme: 28 Eylül 2024 10:57

Sizlerin desteği ve katkılarıyla daha hızlı ve doğru haberler sunabilmek için WhatsApp haber ihbar hattımıza yaşadığınız, tanık olduğunuz olayları bize anında bildirebilirsiniz.

HABER49- Boğaz ağrısının kendisi bir hastalık olmayıp, daha çok farenjit, soğuk algınlığına (nezle) veya grip gibi viral enfeksiyonların bir belirtisi olarak yaşanır. Çoğu boğaz ağrısı birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilirken, bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Boğaz ağrısı arkasında bir enfeksiyon barındırmıyorsa, ilaç kullanmadan evde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemlerle ağrıyı ortadan kaldırmanız mümkündür. Evde uyguladığınızda boğaz ağrısına iyi gelen yöntemler şunlardır:
• Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek
• Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak
• Ilık tuzlu su ile gargara yapmak
• Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır
• Boğaz pastili alarak boğazdaki kuruluğu önlemek
• Elma sirkesi içerek boğazda ki bakterileri temizlemek
• Çemen otu çayı içerek boğazdaki mukusu azaltmak
• Meyan kökü çiğnemek veya su ile karıştırıp gargara yapmak
• Sarımsaklı tavuk suyu çorbası içmek
• Buhar veya nem banyosu yapmak
• Uyurken bir nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanmak
• Dinlenerek vücudun kendisini toparlamasına izin vermek

NANE, ZENCEFİL, PAPATYA, EKİNEZYA, IHLAMUR VE HATMİ GİBİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİN

Papatya çayı, antiinflamatuar, antioksidan etkileri ile aynı zamanda doğal yatıştırıcı özelliğine sahiptir. Nane de nefesi ferahlatmayı sağlayan, antiiflamatuar ve antibakteriyel, antiviral niteliklere sahiptir. Her iki çay türüde mukusu inceltir, boğaz ağrısı ve öksürüğü yatıştırır.

BOĞAZI NEMLİ TUTMAK İÇİN SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

Boğaz ağrısında başta su olmak üzere tüketilen sıvılar mukoza zarlarını temizlemeye, sıvı akışını sürdürmeye ve sinüs enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kuruluğa bağlı oluşan boğaz ağrısının oluşumunu da engeller.

TUZLU SU VEYA KARBONATLI SU İLE GARGARA YAPIN

Tuzlu su mukusu gevşetmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuzu ilave edip karıştırın.Oluşturulan bu karışımı günde bir kaç kere gargara olarak uygulayabilirsiniz.Tuzlu su daha yaygın olsa da, kabartma tozu ile karıştırılan su da boğaz ağrısını hafifletir. Kabartma tozu ile hazırlanan oral solüsyon bakterileri azaltabilir.

LİMON, SU VE BAL KARIŞIMINDAN YARARLANIN

Antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri bulunan bal mukus salgısını azaltabilir. Bal tek başına tüketilebileceği gibi, çay, ılık su veya limonlu su çerisinde seyreltilerek de boğaz ağrısını hafifletmesi için kullanılabilir.

BOĞAZ PASTİLİ ALARAK BOĞAZDAKİ KURULUĞU AZALTIN

Pastil ya da sert şeker gibi emilebilir şekerler tükürük üretimini uyaracağı için boğazı nemli tutmaya yardım eder. Küçük çocukların yutma riskine karşılık yetişkinlerde uygulanmalıdır.

ELMA SİRKESİ İLE BOĞAZDAKİ BAKTERİLERİ YOK EDİN

Doğal bir sağlık toniği olan ve antibakteriyel özellik gösteren elma sirkesi bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık su ile seyrelterek ve tatlandırmak için bir yemek kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.

ÇEMEN OTU ÇAYI İÇİN

Çemenotu çayı boğazda ki mukusu temizlemeye yardımcı olabilen aynı zamanda iltihabı ve ağrıyı azaltabilen fenolik asitler ve flavonoidler gibi antioksidan türleri barındırır.

MEYAN KÖKÜ ÇİĞNEYİN

Meyan kökü solunum yolu hastalıklarına neden olabilecek virüslerle savaşmaya yardımcı olarak boğazda ağrıyı iyileştirmeye yardımcı olur.

TAVUK SUYU ÇORBASI İÇİN

Tavuk suyu çorbası özellikle boğaz rahatsızlıklarına çare niteliğindedir. İnhibe edici aktiviteleri , bağışıklık hücrelerinin göçü azaltma yeteneği keşfedilmiştir. Diğer yandan psikolojik olarak da tavuk suyu çorbasının beyinde iyi geldiği fikri iyileştirme sürecine yardım edebilir.

BUHAR VEYA NEM BANYOSU YAPIN

Sıcak bir duş boğaz ağrısını hafifletmeye yardım eder. Sıcak banyoda ortaya çıkan buharı içinize çekmeniz kuruyan boğazı nemlendirip, ağrıyı yatıştırmaya yardım eder. Yine nefes açıcı uçucu yağları da banyo esnasında kullanabilirsiniz. Küvet veya içi su dolu bir noktaya bir kaç damla uçucu yağ damlattıktan sonra bunu bir kaç nefes çekerek solumanız boğaz ağrısını yatıştırmaya yardım eder.

BULUNDUĞUNUZ YERİ NEMLİ TUTUN

Özellikle Uyku esnasında odanın çok kuru bir havaya sahip olması sabahları kalkıldığında boğazda oluşan ağrının kaynağı olabilir. Hem buharlaştırıcılar hem de nemlendiriciler ile havaya nem ekleyerek boğaz tahrişini ve tıkanıklığını hafifletebilirsiniz. Basit bir yöntem olarak kuru havadan etkilenmemek için kalorifer peteğinin üzerine ıslak havlu konularak ya da sobanın üzerinde bir çaydanlık kaynatılarak odayı nemlendirmek mümkündür.

VÜCUDUNUZU DİNLENDİRİN

Her hastalık ve ağrı da vücudun en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de dinlenmedir. Boğazınız ağrıdığında uzanıp dinlenmek ve hatta biraz uyumak boğaz ağrınıza iyi gelebilir.

BOĞAZ AĞRISINA İYİ GELEN BİTKİLER

Geçmişten bugüne bir çok sağlık sorununda kullanılan bir çok bitki, boğaz ağrısında da hafifletici ve ağrı ya da semptomları giderici olarak kullanılabilmektedir. Boğaz ağrısına ne iyi gelen bitki türleri ve çayları şu şekilde sıralanabilir:
• Zencefil kökü
• Hatmi kökü
• Meyan kökü
• Çemen otu
• Adaçayı
• Nane çayı
• Kekik çayı
• Ihlamur çayı
• Ekinezya