HABER49-Beli yormayacak 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve esneme egzersizleri, omurga hizasında duruş pozisyonunu korumak, bel yastığı kullanmak, günde 3 kez 15’er dakikalık soğuk kompres yapmak, 15 dakikalık sıcak banyo veya sıcak su torbası koymak bel ağrısına iyi gelen çözümlerdir.
- Beli yormadan yürüme ve bisiklet sürme gibi egzersizler yapmak
- Duruş, oturma ve uyku pozisyonunu değiştirmek
- Bele soğuk ve/veya sıcak su torbası ile kompres uygulamak
- Kas gevşetici kremler kullanmak
- İyi ve sağlıklı beslenmek
- Kiloyu sağlıklı düzeyde tutmak
- Yüksek topuklu gibi beli zorlayan ayakkabı kullanımını bırakmak
- Stres ve kaygıdan uzak durmak
BELİ YORMADAN HAFİF EGZERSİZLER YAPMAK
Bel ağrısına rağmen günlük olarak yürüyüş veya yüzme, gerilme hareketleri gibi hafif şekilde egzersiz yapmak kas yapısını olumlu yönde etkiler ve gergin kasları gevşetir. Bu da doğal bir çözüm olan endorfin salgılanmasını sağlar, bel ağrısı semptomlarını hafifletir.
SOĞUK VE SICAK KOMPRES UYGULAMAK
Bir havluya sarılı buz torbasını belin ağrıyan bölgesine uygulayarak şikayetlerinizi en aza indirebilirsiniz. Ayrıca soğuk kompres ani ve şiddetli bel ağrılarına da iyi gelir.
DURUŞ POZİSYONUNU DEĞİŞTİRMEK
Vücut yapısının sağlıklı olması için doğru bir duruş sergilemek önemlidir. Özellikle oturur pozisyonda çok fazla vakit geçirip öne eğik veya kambur oturuyorsanız dik bir pozisyonda olmaya özen gösterin. Özetle çalışma alanı omurga sağlığı açısından ergonomik olarak kurgulanmalıdır.
KAS GEVŞETİCİ KREM VE MERHEMLER KULLANMAK
Kas gevşetici krem ve merhemler kas spazmına iyi geldiği için rahatlama sağlarlar, ağrı üzerinde olumlu etki yaparlar.
KİLOYU VÜCUT KİTLE İNDEKSİNE UYGUN DÜZEYDE TUTMAK
Bel ağrısının nedenlerinden biri de aşırı kilo durumudur. Öncelikle kilo vererek ve mevcut kiloyu koruyarak bel ağrısı şikayetlerinizi dindirebilirsiniz.
TOPUKLU AYAKKABI GİBİ BELİ ZORLAYAN AYAKKABILARI KULLANMAMAK
Bel sağlığını korumak ve ağrıları engellemek için yüksek topuklu ya da dengesiz yürümeye neden olan ayakkabı kullanımlarından kaçınılması gerekir.
STRES VE KAYGIDAN UZAKLAŞMAK
Günümüz dünyasında hastalıkların altında yatan en önemli sebeplerden biri olarak görülen stres de bel ağrısına sebep olarak durumlardandır. Stres ve kaygıdan mümkün olduğunca uzak durmak, daha sağlıklı bir hayatın anahtarıdır.
SİGARA GİBİ TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ BIRAKMAK
Vücudun her bölgesini olumsuz etkileyen sigara kullanımının da bel ağrısına sebep olduğu gözlenmiştir. Vakit kaybetmeden sigara ve tütün ürünlerini bırakmanız gerekir.
HİNT YAĞI SÜRMEK
Hindistan cevizi yağında olduğu gibi hint yağını da ısıtıp masaj yaparak bel ağrısı şikayetlerinden kurtulabilirsiniz.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞINDAN YARARLANMAK
İçerisindeki kimyasal bileşenler sayesinde hindistan cevizi yağının, bel ağrısına iyi geldiği saptanmıştır. Yaklaşık iki yemek kaşığının ısıtılıp ağrıyan bölgeye masaj yapması önerilir.
BEL AĞRISI TEDAVİSİ NASILDIR?
Bel ağrısının şiddetine bağlı olarak teşhisi sonrası uygulanacak tedavi yöntemi doktor tarafından belirlenir. Bel ağrısı tedavisi için izlenecek yollar şu şekilde olabilir:
- Ağrı kesici ilaçlar
- Kas gevşeticiler
- Topikal ağrı kesiciler (Krem, merhem) (ne iyi gelirin altına al)
- Antidepresanlar
- Fizik tedavi
Bu tedavilerin işe yaramadığı veya daha şiddetli bel ağrısı vakalarında cerrahi bir operasyon da gerekebilir. Kortizon enjeksiyonları, radyofrekans ablasyonu ve deri altına implante edilen cihazlara başvurulacağı gibi özellikle bel fıtığı gibi durumların neden olduğu bel ağrısı sorunlarında ameliyat söz konusu olabilir.