Reklam

21. YÜZYILDA ‘ADRES’!

Yıllar önce adres belirtmek çok zor değildi. Adres verirken de alırken de bir iki gün gecikme haricinde pek sorun yaşanmazdı… İşin kolayını bulmuştuk, kısa yoldan isim soyad, altına da falan okul, cami, resmi kurum, komşu dükkânın adını,  mahalle bakkalının ismini devamında da ‘arkası, önü, yanı, altı, karşısı’ yazıp şehrimizi de büyük harflerle yazdık mı yeterliydi! […]

21. YÜZYILDA ‘ADRES’!
21. YÜZYILDA ‘ADRES’!
Abdullah Alptekin Has

Yıllar önce adres belirtmek çok zor değildi. Adres verirken de alırken de bir iki gün gecikme haricinde pek sorun yaşanmazdı…

İşin kolayını bulmuştuk, kısa yoldan isim soyad, altına da falan okul, cami, resmi kurum, komşu dükkânın adını,  mahalle bakkalının ismini devamında da ‘arkası, önü, yanı, altı, karşısı’ yazıp şehrimizi de büyük harflerle yazdık mı yeterliydi! Adres şaşmaz beklenen neyse geç te olsa gelirdi…

 Zaten ne gelecekti ki? Gelse gelse Askerimizden, gurbetteki akrabamızdan bir mektup, bayram tebriği gelirdi… Şimdi zaman o zaman değil, adresler artık geçmişteki gibi yazılmaya kalksa hayatımız altüst olur!

        Artık ne askerimizden ne de gurbette ki akrabalarımızdan mektuplar ne de bayram tebrik kartları gelmiyor. O işi telefonlarla çözdük. Şimdi ise hemen hemen her gün kapımıza elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturaları, kargo, banka, mahkeme tebligatları, sınav sonuçları ve daha birçok kurumdan yazışmalar geliyor…

Devletimiz de hızlı gelişen büyüyen ülkemizde aldığı tedbirlerle vatandaşına daha kolay ulaşmak, onların huzurunu, güvenliğini, haberleşmesini, iletişimlerini kolaylaştırmak için birçok tedbirler alıyor… 2006 da Adres bildirim zorunluluğu getirildi. Artık kimse kafasına göre haber vermeden adresini değişmeyecek, nerede ikamet ettiğini de belirtmek zorunda olacak…

Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin yürürlüğe konulması; İçişleri Bakanlığı’nın 9/10/2006 tarihli ve 556 sayılı yazısı üzerine, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre, Bakanlar Kurulu’nca 23/11/2006 tarihinde kararlaştırılmıştı.

Bu yıllardır çıkan kanuna rağmen şimdi ‘Devlete bildirdiğin resmi adresini verir misin?’ deseler çoğumuz bilmeyiz! Bunun için Posta kodları, il, ilçe, bucak, köy ve mezra isimleri, mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak isimleri ile sabit tanıtım numarası ve bina, kat, kapı numarası gibi birçok şeyi de bilmemiz gerekiyor.

Ancak bize bildirilen cadde, sokak, meydan, bulvarlarımızın isimlerini şehrimiz de, mahallemizde tabelalarda göremiyoruz! O yüzden ezberimize almıyor ‘eski usulde’ yazarak sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları sadece biz yaşamıyoruz. Adresimize gönderilen evrakları, ya da değerli eşyaları getiren postacı, kargocu, kuryeler de sıkıntı çile çekiyor, zaman kaybı yaşıyor..

Emniyet görevlileri de bu konuda birçok zorluklar yaşıyor.  Hakkında gözaltı kararı verilenlerin, kanuna aykırı haller işleyenlerin adreslerini bulmak için çoğu zaman yanlış kapılar çalındığı, bu durumda vatandaşın da uygun olmayan saatlerde rahatsız edildiği, aşırı zaman kaybı yaşandığına da şahit oluyoruz.

Sınavlara giren vatandaşın, gencin,  kendisine gönderilen sınav giriş belgesinde gireceği okulları bulmakta ne kadar zorluklar yaşadığına, hatta sınava giremediğine şahit oluyoruz.

İlimizde bulunan cadde, sokak, yol, meydan, bulvar, yapı ve kapı bilgilerinin “Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğe” uygun şekilde Ulusal Adres Veri Tabanına işlenmesi ve bir an önce bunlara ait tabelaların yerlerine monte edilerek Coğrafi ve Kent Bilgi Sistemine altlık oluşturulacaktır…

Herkesin rahatlıkla görebileceği yerde ve büyüklükte tabelalarla dikkat çekecek şekilde yapılması durumunda, bu çalışmalar bittiğinde oluşacak yeni veri tabanı sayesinde kurumlar arası iletişimin daha sağlıklı olacağına. İkametgâh belirleme ve belediye hizmetlerinin yürütülmesi gibi işlemlerin daha hızlı yapılacağına, bu durumun şehrimizde birçok sıkıntıyı gidereceğine, muhataplarına kolaylık sağlayacaktır…