Son Dakika:

  İletişim    Künye  
Haber 49
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Anketler | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

YAZIK OLUYOR...

Okunma  Yazar : Uğur TURAN
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 1711
Tarih  Tarih : 21 Ocak 2011, 15:32

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kim nasıl düşünürse düşünsün, ne derse desin ortada bir gerçek var oda Muş’un gerçekten sahipsiz olduğudur. Ben buna her geçen gün daha fazla inanmaya başladım. Çünkü görünen köy kılavuz istemez misali her şey gün ışığı gibi ortada.

      Nasıl mı?

      Bugün Muş’un en önemli sorunu nedir diye sorduğumuzda herkesin farklı bir sorunu dile getireceğini düşünebiliriz. Bu da neden kaynaklıdır. Kim hangi sorunla karşılaşıyorsa o sorun onun için birinci ve en önemli sorundur.

      Eğitim, Sağlık, enerji, sulama, ulaşım gibi önemli temel sorunların yanı sıra İşsizlik, ekonomik ve siyasal kriz gibi konular öncelikli olmak üzere Spordan, sosyal ve kültürel alana kadar birçok konularda sıkıntılar var ve bunu yaşıyor muyuz? EVET.

    Sadece ilimizin değil ülkemizin en temel sorunları bunlar görünse bile TOPLUMSAL UZLAŞI SORUNU en temel sorun gibi görünüyor.

      Peki, bunların çözümüne yönelik nasıl adımlar kimler tarafından atılmakta işte orası tam bir muamma!

      Bu sorunların çözümünde Seçilmişlere, Atanmışlara, Sivil Toplum Örgütlerine, İşadamlarına, duyarlı ve kendisini sorumlu hisseden, öyle gösterenlere seslenmek gerekir.

       Ne olacak bu şehrin hali?      

       Neden bir araya gelip ciddi olarak sorunları masaya yatırıp herkes gücü, imkânı ölçüsünde sorunları çözüme kavuşturmak adına elini taşın altına koymuyor?  Kurumlar arası sıkıntılar, kopukluklar had safhada. Herkes içinde bulunduğumuz günü nasıl kurtarırımın hesabı içinde. Bu sorunların çözümü sadece bir kesimi değil herkesi ilgilendiriyor. Herkes sorumluluk almalı.  

    Aralık Ayı Küçük Millet Meclisi Toplantısının Ana Gündemi Türkiye Bütçesi, İlimiz bu bütçeden ne kadar pay alıyor, Devlet bütçesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor konuları tartışıldı. Yerel gündemde ise Muş’un sorunları (İmar durumu, Çevre sorunu, Tarihi ve kültürel varlıkları, v.b. ) Ayrıca TIP Fakültesi konuları tartışıldı.

    İlimizin gelişmişlik ve kalkınma konumunda geri kalışının sebebi Muş’un yeterince sahiplenilmediği, Seçilmişler, Atanmışlar, Sivil Toplum Örgütleri, İşadamlarımızın bu konuda yeterli bir duyarlılık gösteremedikleri, duyarlılık ve sorumluluk gösterenlerin ise yeterince etkin olamayışlarıdır.     Özellikle TIP FAKÜLTESİ konusundaki bazı tartışmaların eksik olduğunu düşünüyorum.   

    TIP FAKÜLTESİ için İlimizin altyapısının yetersiz olduğu gibi bir takım gerekçeler söz konusu;

    Yeni yapılacak olan 300 yataklı, 400 kişi kapasiteli Devlet Hastanesinin temel atma töreni için Muş’a gelen Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ; Muş’a bu aşamada tıp fakültesi kurulmasının fayda sağlamayacağını ve kağıt üzerinde kurulacak olan tıp fakültelerinin kimseye fayda getirmeyeceğini hemşirelik yüksek okulu, fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksek okulu gibi bölümlerin kurulmasını daha mantıklı bulduğunu söylemiş,  

Ayrıca Muş’ta tıp fakültesi kurulsa dahi bunun çok büyük önem arz etmeyeceğine dikkat çeken Sayın Bakan Akdağ, “Muş gibi küçük yerlerde kurulacak olan tıp fakülteleri, sadece kağıt üzerinde kurulmakla kalır. Bu da bizler açısından mantıklı bir proje olmaz diye eklemiş.

Buradan çıkarılacak sonuç Muş’ta kurulması düşünülen TIP FAKÜLTESİ’nin yukarıda sıralanan gerekçeler ile kurulmaması Cumhuriyet tarihinden bu yana siyasilerin MUŞ’a bakışının bir göstergesidir.  Aslında AKP’nin genelde Bölgemize, özelde ise Muş’a ve Muş halkına yaklaşımı hep böyle olmuştur. Seçimlerden seçimlere hatırlanan, daha sonra da unutulan. Her seçimde verilen vaatler yerine getirilmiş olsaydı. Düşünün şimdi ilimiz ve bölgemiz hangi konumda idi. Sayın Başbakan daha önce Muş’a Doğalgaz sözünü vermişti. Bu vaatlerde sadece kağıt üzerinde ve yaptıkları seçim miting alanlarında birde bizlerin hafızalarında. Hafızalarımızı biraz zorlarsak ne vaatler verildi. Ama hayat bulan neler var. TIP FAKÜLTESİ Sayın bakan için mantıklı bir proje olmayabilir, Muş için, bölgemiz için önemli ve acil bir projedir.

Bizler tabiî ki diğer bölümlerinde hem ilimizde hemde ilçelerimizde açılmasını önemsiyoruz.  Ama TIP FAKÜLTESİ’nin kurulması konusunda da ısrarcı olmalıyız.  İlimiz coğrafik konumundan kaynaklı olarak Bingöl iline 110 km, Bitlis iline 80 km uzaklıktadır. Diyarbakır’ın bazı ilçeleri, Erzurum’un bazı ilçeleri de düşünüldüğünde nüfus oranı 1 Milyonun üzerine çıkmaktadır.

Altyapı derken ne kastedilmiştir. Açıklanması gerekiyor.

Öncelikle Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Nihat İNANÇ kamuoyunu bu konuda bilgilendirmelidir.  TIP FAKÜLTESİ’nin Muş’ta kurulması için herhangi bir engel varmıdır? İlçelerimizde Fakülte ve yüksekokulların açılması için hangi tür girişimleri var?

Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, İlimiz ve İlçemizin mülki amirleri, kurum yöneticileri, İl ve Belediye meclis üyeleri, Sivil Toplum Örgütleri, Aydınlar, İşadamları ve Muş’un kalkınması ve gelişmesi için neler yapmayı düşünüyorlar, Artık herkes elini taşın altına koymalı, var olan sorunların çözümü için bende varım diyebilmelidir.

Muş’un her alanda kalkınması ve gelişmesi için Toplumsal Uzlaşıya ihtiyaç vardır. Herkes kendi sorununa çözüm ararsa, ben günü nasıl kurtarırımın hesabı içinde olursa tabiî ki sorunları çözemez aksine varolan sorunların üzerine yenilerini ekleyerek yaşamımıza devam ederiz. Yaşananlara seyirci kalınması ile asıl MUŞ halkı cezalandırılmaktadır. Yazık oluyor. Hiçbir kimse Muş’a ve Muş halkına yapılanların bir lütuf gibi yapılmış yaklaşımının içerisine girmesin, her şeyin en iyisine layık olduğumuzu bilmelerini istiyoruz.  

           Mutlu Yıllar…
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Bu Yazarın Önceki Yazıları

Son Haberler

Bir Şeyler Yapma Mücadelesi17 Ocak 2012

ANKET

Muş'un öncelikli sorunu nedir?






Tüm Anketler


RSS Kaynağı | Yazar Girişi

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi