Son Dakika:

  İletişim    Künye  
Haber 49
Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Anketler | Sitene Ekle | RSS Kaynağı

HABER ARA


Gelişmiş Arama

Kot Ağartmada en tehlikeli kum kullanılıyor

Gazetemiz Haber49'un yaptığı haberden sonra Kot taşlama fabrikasında çalışan işçileri tedavi için getiren İl Sağlık Müdürlüğü Muş Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Pür Özyeğit, kot ağartmada en tehlikeli kumların kullanıldığını ifade etti.

Kategori  Kategori : Sağlık
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 892
Tarih  Tarih : 04 Ağustos 2010, 15:15

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Muş Devlet Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Dr. Leyla Pür Özyeğit, kot taşlama fabrikasında çalışan işçilerin erken yaşta hayatlarını kaybettiğini söyledi. Yakalandıkları amansız hastalığın pençesinden kurtulamayan işçiler mağdur olduklarını ve yetkililerden yardım eli beklediklerini ifade ettiler.
Önceki gün hastaneye tedavi olmaya gelen işçilerle yakından ilgilenen Dr. Leyla Pür Özyeğit Sikozise hastalığı hakkında bilgiler verdi. Kot taşlama fabrikasında çalışan işçilerin hastalıklarını basın yayın organlarından öğrendiğini kaydeden Özyeğit, kot ağartmada en tehlikeli kumların kullanıldığını belirtti.

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇMELİDİRLER

Kot taşlama işinde çalışanların kesinlikle sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini ifadeden Muş Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Pür Özyiğit, “Türkiye’de kot taşlama işinde çalışan yaklaşık 10 bin işçi var. Ancak bunlardan 600’ünün tanısı konulmuş. Kot taşlama işinde çalıştıktan sonra “geri dönülemez” bir hastalık olan silikozise yakalanan işçilerin çoğu, hastalıklarını medyadan öğrenmektedir. 600’ünün de ölüm riski yüksek Silikozis hastası, bugüne kadar bilinen 46 işçi yaşamını çok erken yaşlarda önlenebilir olan bu hastalık nedeniyle yitirdi” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Dr. Leyla Pür Özyeğit hastalığın belirtileri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Hastalığın her işçide farklı boyutlarda görülmekte ancak genellikle, nefes darlığı, uzun yol yürüyememe, merdivenlerden çıkarken zorlanma ve aşırı zayıflama görülmekte”.

“İÇİLER UYURKEN DE TOZU YUTMUŞ”

Kot taşlama fabrikasında çalışan işçilerin gece uyurken de tozu soluduğunu belirten Dr. Özyeğit, “Silikozisle mücadelede korunma halen temel yaklaşımdır. Maruziyeti azaltma teknikleri arasında; ileri havalandırma ve lokal vakum teknikleri, işlemin kapalı ortamda sürdürülmesi, ıslak temizleme teknikleri, kişisel korunma (uygun respiratör seçimi) ve mümkünse silikadan daha az tehlikeli maddelerin kullanımı yer almaktadır. İşçi ve işverenlerin silika tozu maruziyetinin tehlikeleri hakkında eğitilmeleri de gerekir. Oysa ülkemizde hastalığın ortaya çıktığı iş yerlerinde çok ağır ihmaller mevcut. Tozlu ortamdaki aspiratör çalıştırılmamış, işçiler hiç bulunmamaları gereken ortamda çalışmanın ötesinde gece uyumuş. Bu da çalışırken yetmezmiş gibi uyurken de tozun solunmasına neden olmuş. İşçilerin çalışma süreleri 10-12 saati buluyor. Kot ağartmada en tehlikeli kumlar kullanılmış”.

ÜRETİM YASAKLANDI

Sağlık Bakanlığının bu şekilde yapılan üretimleri yasakladığını belirten Dr. Özyeğit, “Erken tanı: Silika ve diğer mineral tozlara maruz kalan çalışanlar toz maruziyetinin engellenmesinin yerini almasa da periyodik taramalarla izlenmelidirler. Erken tanı için yukarıda bahsedilen akciğer radyografilerinin belli aralıklarla çekilmesi gerekir. Kot kumlama işçilerinin yaşadığı dramın ortaya çıkması ve oluşan kamuoyu ile Sağlık Bakanlığının bu şekilde yapılan üretimi yasaklamıştır.”HABER49
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum Yaz

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

Bir Şeyler Yapma Mücadelesi17 Ocak 2012

ANKET

Muş'un öncelikli sorunu nedir?






Tüm Anketler


RSS Kaynağı | Yazar Girişi

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi